CD-nieuws februari 2011

CUMBIA

Cumbia is weer helemaal hot, in het kielzog van de groeiende interesse voor global dance music op de internationale dansvloer. Cumbia is een Colombiaanse muziek- en dansstijl die bestaat uit een mix van Spaanse en Afrikaanse muziek. Het nieuwe Berlijnse label Chusma wil zich toeleggen op “urban tropical music”, in het bijzonder op cumbia. Hieronder hun eerste releases.

http://www.hiergaatdelinknaartoe.be

SYSTEMA SOLAR – Systema Solar

Systema Solar is een muzikaal-visueel collectief uit Colombia. Deze debuutplaat verscheen in Colombia reeds in 2009 maar krijgt nu pas een internationale release. Ze maken aanstekelijke, knotsgekke, lekker opgefokte cumbia doorspekt met hiphop, electronica en Afro-funk. ‘Systema Solar’ was in december plaat van de maand bij Exit Plus World (Radio 1). Sterk debuut!
publieksprijs: 18,50
http://www.hiergaatdelinknaartoe.be

CUMBIA! BESTIAL (compilatie)

Nog meer cumbia. De ondertitel van deze interessante en leuke compilatie luidt ‘urban soundlab of the latin diaspora’. Ze biedt een staalkaart van een nieuwe generatie cumbia-artiesten (latino bands, DJs en producers) verspreid over de wereld. “Cumbia! Bestial” staat vol van verbasterde en vertimmerde cumbia’s: 16 lappen dolle feestvreugde. Eén van de tracks heet Cumbia, tobacco y ron: een betere liefdesverklaring aan Colombia kun je niet verzinnen.
publieksprijs: 18,50
http://www.hiergaatdelinknaartoe.be

“Putumayo Presents BOSSA NOVA around the WORLD” (compilatie)

Bossa nova exclusief Braziliaans? Vergeet het. Deze stijl is weliswaar ontstaan in Brazilië (eind jaren vijftig van de vorige eeuw) vanuit de samba (als basisritme) en beïnvloed door jazz. João Gilberto wordt beschouwd als de grondlegger van het genre. Op deze compilatie staat bossa nova uit alle continenten.
publieksprijs: 13,75
GOUD VAN OUD

http://www.hiergaatdelinknaartoe.be

AMINA ALAOUI - Alcantara

Bouwjaar: 1998
De Marokkaanse zangeres Amina Alaoui (geboren in Fez, woont nu in Parijs na een Spaanse omzwerving) is zonder twijfel één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de jonge generatie van de arabo-andalus in de gharnati-stijl (= de stijl van Granada). Deze muziekvorm werd in de 9de eeuw “uitgevonden” door de slaaf ZYRIAB, die vanuit Bagdad naar Andalusië vluchtte. Alaoui maakt zeer rijke en rustgevende muziek waar je wel enige moeite moet voor doen. Vooral live klinkt haar muziek zeer bezwerend; bovendien heeft ze een indrukwekkend stemgeluid. Haar productie is wel zeer spaarzaam. Vóór deze cd verscheen Gharnati (1995): deze cd is niet meer verkrijgbaar. Daarna was het wachten tot 2009 toen ze voor de dag kwam met de live cd Gharnati – En Concert, opgenomen in Leuven. “Une vérité ne contradit pas une autre....” (en nog enkele andere fijne wijsheden) lacht Amina Alaoui ons toe vanop het hoesje. ‘Alcantara’ klinkt veel soberder dan ‘Gharnati’, vanwege de minimale bezetting, een trio met o.m. Henri Agnel (cfr. Angélique Ionatos en Bijan Chemirani). Op deze cd staat zeer rustgevende muziek: dit is luistermuziek bij uitstek, die wel een inspanning vraagt. Er staan ook enkele songs op uit andere muzikale tradities, o.a. ‘Maravillosos’ (Gallicisch/Portugees). Alcantara is de belichaming van de schoonheid van eenvoud.
publieksprijs: 20,20
Meer van deze artiest: Gharnati – En Concert (bouwjaar: 2009; 21,15 €).


KOOPJES VAN DE MAAND

http://www.hiergaatdelinknaartoe.be

LHASA – Lhasa

Het testament van Lhasa zit nu al in de koopjesbakken.
publieksprijs: 10,05
Deze cd is ook verkrijgbaar samen met haar tweede cd ‘The Living Road’ voor 17,15 (2 cd).


http://www.hiergaatdelinknaartoe.be

SOUAD MASSI – Deb/Mesk Elil

Ook van Souad Massi is er een duo-pakket aan een prijsje beschikbaar, met name de uitstekende albums ‘Deb’ en ‘Mesk Elil’.
publieksprijs: 18,85 (2 cd)


VERWACHT

ASIAN DUB FOUNDATION – A History Of Now


EN VERDER NOG:

-SONIQUETE – Asignatura Flamenca

Tienerflamenco, jawel, u leest het goed. Deze cd is een absolute bestseller in Spanje. In flamenco-cafés in kleine Spaanse dorpen komen oud en jong samen en ontstaan er vaak spontaan muzikale avonden. Dit album resulteert uit deze cultuur: Soniquete is een troep jonge en gedreven muzikanten en zangers/zangeressen. Pure flamenco is dit zeker niet, want het popelement is vaak te nadrukkelijk aanwezig. Soniquete klinkt bij momenten vertederend en aanstekelijk, maar heeft verder niet zoveel om het lijf.
publieksprijs: 20,00

-“BOSSA NOVA AND THE RISE OF BRAZILIAN MUSIC IN THE 1960s” (compilatie)

publieksprijs: 17,90 (2 cd)