CD-nieuws februari 2012

AMSTERDAM KLEZMER BAND - Mokum

AMSTERDAM KLEZMER BAND - Mokum

Een klein jaar terug verraste Amsterdam Klezmer Band vriend en vijand, toen ze uitpakten met de sublieme cd 'Katla', één van de voltreffers uit 2011. Nu bestaat AKB 15 jaar en dat vieren ze o.m. met dit live-album en met hun 1000ste concert, op 19 januari in de Paradiso in Amsterdam. 'Mokum' zorgt er alvast voor dat 2012 muzikaal uitstekend ingezet wordt. Vaak wordt de band de “Magnificent seven van balkan en klezmer” genoemd en op 'Mokum' bevestigen ze hun ijzersterke live-reputatie: als AKB is langs geweest, dan is het feest geweest. Niet alles op deze cd is feestgedruis, er is ook voldoende ruimte voor de humor en de melancholie, eigen aan klezmer en balkan. Het spel van AKB is virtuoos en de speelvreugde loopt er zo van af. Niet alleen in grote delen van Europa heeft deze band een enthousiaste achterban, maar ook in Turkije, Brazilië, de VS en Canada. Ze zijn ook graag geziene gasten op festivals. Op 'Mokum' horen we waarom dat zo is. Ook onder college-muzikanten is de band geliefd: regelmatig worden hun nummers gecoverd en geremixed (o.a. door Shantel); deze remixes zijn ook wereldwijd te horen in clubs.
publieksprijs: 18,70

GOTAN PROJECT - La Revancha En Cumbia

GOTAN PROJECT - La Revancha En Cumbia

10 jaar geleden verscheen 'La Revancha del Tango', het baanbrekende tweede album van tango-vernieuwers Gotan Project. Dit album betekende ook meteen hun doorbraak. Gotan Project staat voor tango anno nu, geïnjecteerd met samples, beats en breaks. N.a.v. deze tiende verjaardag vroegen ze hun favoriete Nueva Cumbia-producers om op geheel eigen wijze dit album een dansbare cumbia-behandeling te geven. O.a. Bomba Estéreo, Chancha Via Circuito, de fantastische Axel Krygier (cfr. zijn album 'Pesebre') en El Hijo de la Cumbia werden hiervoor aan het werk gezet. De uitdaging en het opzet waren uitermate boeiend, het resultaat is dat veel minder. Ronduit middelmatig, geheel zoutloos en bijzonder futloos lijken ons de meest passende quoteringen. Jammer maar helaas.
publieksprijs: 18,70

FRENTE CUMBIERO - meets Mad Professor

FRENTE CUMBIERO - meets Mad Professor

Nog meer cumbia en nog meer remixes, maar dan wel een pak interessanter. Frente Cumbiero is een wat onderschat kwartet uit Bogota, Colombia, dat al meer dan 10 jaar aan de doorbraak van cumbia timmert. Voor het remixen van hun werk gingen ze aan de slag met de gereputeerde dubproducer Mad Professor. De cd is onderverdeeld in 2 delen: het gaat 2 keer om dezelfde 7 tracks. Deze cumbia's zijn originele composities van Frente Cumbiero, gemixed met westerse stijlen en Ethiopische toonladders, gespeeld op traditionele en moderne instrumenten en ondersteund door enkele bijzondere gastmuzikanten zoals o.a. percussionist Urian Sarmiento van Curupira en zangeres Liliana Saumet van Bomba Estéreo. In deel 2 krijgen deze cumbia's een dub treatment van de fantastische Engelse dub-dj-producer Mad Professor. Wat we hier te horen krijgen is geen gratuite herneming om de cd-speelduur vol te krijgen, maar een broeierige en loungy afterparty met daarbij een opvallende gelijkenis tussen cumbia en dub: de dominante en strakke offbeat-ritmes. Frente Cumbiero zet 2012 overheerlijk, fris en inventief in: een kus van de juf en een bank vooruit (en ook nog een extra-vermelding voor het formidabele 'Analógica').
publieksprijs: 18,10

 ON THE ROAD” (compilatie)

“WORLD ROUTES: ON THE ROAD” (compilatie)

“World Routes” is een wekelijks radioprogramma op BBC 3. N.a.v. de tiende verjaardag van dit programma werd deze compilatie samengesteld. Deze cd bevat exclusieve, wereldwijde opnames, speciaal voor dit programma gemaakt op locatie. Deze locaties zijn Georgië, Mali, Madagascar, India, Azerbeidzjan, Jordanië, Brazilië, Peru, Kaap Verdië, Uganda, Turkije, Israel, Griekenland, China, Venezuela, USA, Syrië en Japan. Er wordt niet geteerd op bekende namen, want die zijn hier zeer zeldzaam (Toumani Diabaté, Alim Qasimov, Tito Paris, Khyam Allami). De hoogtepunten op deze wonderlijke en zeer geslaagde muzikale ontdekkingswereldreis komen van Toumani Diabaté, de Jordanees Ilham Al Madfai (op oud begeleid door Khyam Allami in de verkillende en bloedmooie ballad 'Baghdad'), Siba and the Fuloresta (traditionele muziek uit Brazilië), het Ugandese duimpiano-orkest Watmon Cultural Group, de Turkse Koerd Cengiz Özkan (sublieme melancholie, opgenomen in een hamman), de Israelische zangeres/oud-speelster Maureen Nehedar (met een Perzisch lied), de Ugandese Nakibembe Village Musicians (zes jonge dorpsmuzikanten die embaire -een soort xylofoon- spelen), Khyam Allami, de geweldige Peruviaanse gitarist Manuelcha Prado (Jimmy Page is een grote fan), de Palestijnse oud-speler Wisam Gibran en van Aruna Sairam & Hari Vrndavn Sivanesan (klassieke Indiase muziek). “World Routes: On The Road” is een muzikale goudmijn aan een zeer zacht prijsje. “World Routes” is iedere zondagavond te beluisteren op BBC 3 vanaf 22u.
publieksprijs: 14,80 (2 cd)

Putumayo Presents BRAZILIAN BEAT (compilatie)

“Putumayo Presents BRAZILIAN BEAT” (compilatie)

Deel 3 in deze nieuwe Putumayo-reeks, na de heerlijke dansplaten Afriican Beat en Latin Beat. 'Brazilian Beat' bevat samba soul, bossa grooves en tropicália. Op deze cd komt het brede en rijke scala aan bod dat zo kenmerkend is voor de Braziliaanse muziek, die zo beïnvloed is door de meest uiteenlopende genres dat het wel patchwork lijkt. Deze compilatie wil de kroniek zijn van de hedendaagse, vibrante indie scene in Brazilië. Wij zijn vooral gecharmeerd door Bruna Caram en door Brazilian Groove Band maar dat is het wel zo een beetje....Er staan te weinig hoogtepunten op 'Brazilian Beat' en zodoende haalt deze cd niet het niveau van 'African Beat' en 'Latin Beat'.
publieksprijs: 13,75

FANFARAÏ - Raï Cuivré

FANFARAÏ - Raï Cuivré

Een raï-brassband, het is eens iets anders. Fanfaraï is een twaalfkoppig orkest dat diverse Noord-Afrikaanse muziekstijlen combineert met o.m. Afro-Cuban, latin, jazz en Balkan en dit bijzonder aanstekelijk doet. Daarbij krijgen ze ook nog ondersteuning van een bataljon gastmuzikanten. Vooral de blend van arabo en latin werkt verrassend goed. De arrangementen voor de zangpartijen, de koperblazers en de percussie zijn van hoge kwaliteit. Hier wordt vurig en krachtig gemusiceerd. 'Raï Cuivré' is een bijzonder pittig schijfje.
publieksprijs: 15,35

SOUSOU & MAHER CISSOKO - Stockholm-Dakar

SOUSOU & MAHER CISSOKO - Stockholm-Dakar

Zij is Zweedse, hij Senegalees. Samen vormen ze een muzikaal echtpaar. Naast muziek is ook reizen een grote passie en van die reizen is 'Stockholm-Dakar' de muzikale neerslag, van Zweden naar Senegal en Zuid-Afrika. Er wordt (bijzonder goed) gezongen in het Zweeds, Mandinka, Wolof en Engels. De muziek is een mix van traditionele West-Afrikaanse muziek en pop, waaraan ook nog mbalax, reggae en occasioneel hip-hop toegevoegd worden. 'Stockholm-Dakar' is een soms vrolijk-soms weemoedig, aanstekelijk niemendalletje van een duo met potentie.
publieksprijs: 19,70

GOUD VAN OUD

BURHAN ÖCAL/ISTANBUL ORIENTAL ENSEMBLE - Caravanserai

BURHAN ÖCAL/ISTANBUL ORIENTAL ENSEMBLE - Caravanserai

De Turkse componist/multi-instrumentalist/zanger (en ook acteur) Burhan Öçal groeide op in een muzikaal gezin; van zijn vader leerde hij een waaier aan percussie-instrumenten bespelen, zijn moeder bracht hem de liefde voor vocale religieuze muziek bij. Öçal is vooral gekend als darbuka-virtuoos; daarnaast bespeelt hij ook nog, kös, kudüm, bendi, saz, tanbur en oud. Zijn percussietalent wordt door heel wat artiesten ten zeerste op prijs gesteld: ook veel jazz- en rockartiesten maakten gebruik van zijn diensten. Zijn eigen productie is fenomenaal en zeer veelzijdig: zo is hij vertolker van Turkse klassieke muziek, traditionele zigeunermuziek, Turkse volksmuziek, orientaalse funk/hip-hop en ook experimenten in de jazz- en electronische sfeer. Öçal ontlokt aan zijn darbuka (een potvormige trom die met de vingers bespeeld wordt) een verbazend brede waaier aan klanken en ritmes. Hij heeft ook een zeer brede muzikale visie: zonder verpinken verenigt hij statige Ottomaanse melodieën met het werk van hedendaagse dj's, waarbij hij duidelijk geniet van de clash van diverse atmosferen en er niet voor terugschrikt zijn publiek in verwarring te brengen. Op de cd 'Caravanserai' die we hier in de kijker plaatsen staat wel de traditie centraal.

Bouwjaar: 2000

Samen met het Roma-gezelschap Istanbul Oriental Ensemble neemt Burhan Öçal ons mee naar de woestijnkaravaan. Ze spelen hier trage stukken die vermoeiende tochten doorheen de schijnbaar eindeloze woestijn oproepen. Andere stukken evoceren dan a.h.w. de uitzinnige festiviteiten van de Roma rond het kampvuur, de erotische buikdansen en de drukke en woelige kameelmarkten. Voor het eerst speelt het gezelschap hier ook mystieke liederen waarin de kleuren van de zonsondergang aanroepen worden. Deze cd is opgedragen aan Ferdi Nardaz, één van de allerbeste Roma klarinettisten, die kort na de opnames van dit album overleed. Op 'Caravanserai' kan je hem nog horen zingen en vooral op briljante wijze clarinet en kaval fluit spelen.

publieksprijs: 13,25
Meer van deze artiesten:
Grand Bazaar (bouwjaar: 2006; 13,25€)
Groove Alla Turca (met o.m. Natacha Atlas) (1999; 20,90)
Gypsy Run (met Istanbul Oriental Ensemble) (1997; 13,25)
New Dream (2005; 20,90)
Kirklaleri Ii Siniri (met The Trakya All Stars ft. Smadj) (2003; 20,90)
Sultan Orhan (met Pete Namlook) (2004; 20,90)
Sultan's Secret Door (met Istanbul Oriental Ensemble) (1995; 13,25)
Trakya Dance Party (met The Trakya All Stars ft. Smadj) (2007; 20,90).

KOOPJE VAN DE MAAND

STAFF BENDA BILILI - Benda Bilili-Ze Film (dvd)

STAFF BENDA BILILI - Benda Bilili-Ze Film (dvd)

publieksprijs: 11,50


VERWACHT

“Putumayo Kids Presents INSTRUMENTAL DREAMLAND” (compilatie)

publieksprijs: 13,75