CD-nieuws januari 2012

ORCHESTRE INTERNATIONAL DU VETEX - Total Tajine

ORCHESTRE INTERNATIONAL DU VETEX - Total Tajine

Het Vlaams/Waals/Noord-Franse OID Vetex blijft in culinaire sferen: na hun indrukwekkende live-driegangenmenu 'Mix Grill' serveren ze ons nu het tweegangenmenu 'Total Tajine', hun derde studio-album na 'Le Beau Bazar' en het ook al indrukwekkende 'Flamoek Fantasy'. Net als een goede tajine is deze cd een dampende stoofpot: Vetex staat voor Belgisch/Franse grensmuziek zonder grenzen, puur en onversneden. Deze band verkeert al enkele jaren in bloedvorm en bulkt van de inspiratie. Op 'Total Tajine' gaat de groep naast de traditionele muziek uit de Balkan ook nieuwe richtingen uit: mediterraans, Afrikaans (rumba, afrobeat), Caribisch. Voor de opnames trokken de 15 muzikanten naar Novi Sad in Servië (er werd ook nog opgenomen in België en Frankrijk). In 7 jaar tijd evolueerde de Vetex van straatfanfare naar podiumact. Dit geeft compositorisch ook meer ruimte voor subtiliteit en verfijning. Ook het tempo gaat nu bij tijd en stond wat omlaag en zo komt er ook ruimte vrij voor mediterraanse melancholie. Toch blijft de Balkan de belangrijkste inspiratiebron. De grootste vernieuwing én verrassing op deze cd zijn de vijf korte intermezzi op piano. Sober en met echo's van klezmer en Arabische muziek, nauw aansluitend bij het werk van de Joods-Frans-Algerijnse pianist Maurice El Medioni. Deze korte stukjes muziek fungeren a.h.w. als rustpunten tussen het muzikale geweld waarin het orkest de gas vol opendraait. 'Total Tajine' is alweer een voltreffer van de Vetex, ook al haalt die o.i. net niet het zeer hoge niveau van 'Flamoek Fantasy' en vooral van 'Mix Grill'. Maar ere wie ere toekomt: ze zijn erin geslaagd zichzelf te vernieuwen door nieuwe wegen in te slaan zonder daarbij hun zorgvuldig opgebouwde identiteit te verloochenen. Total Tajine? Wij lusten wel pap van dit straf spul.
publieksprijs: 18,00 (2 cd)

CACI VORBA - Tajno Biav (Secret Marriage)

CACI VORBA - Tajno Biav (Secret Marriage)

Meer Balkan? Jawel, meer Balkan, en zeer graag zelfs wanneer het van dit niveau is. Caci Vorba is een Poolse groep rond frontzangeres en violiste Maria Natanson. 'Tajno Biav' is hun tweede cd; met hun debuut wonnen ze een German Record Critics' Award. Caci Vorba vertolkt vooral muziek uit Roemenië en Bulgarije, meestal gezongen in Romani (de taal van de Roma). Maria Natanson heeft een langdurige fascinatie voor deze muziek: ze heeft er vaak gereisd en veel geleerd van de dorpsmuzikanten. Een tweede sleutelfiguur binnen de groep is Piotr Majczyna, die tekent voor de arrangementen en een bataljon snaarinstrumenten (gitaar, bouzouki, mandola....) bespeelt. Hij is al geruime tijd actief in de Poolse traditionele muziekscene. Natanson heeft een warme stem die zich gemakkelijk adapteert aan diverse talen (Romani, Roemeens, Bulgaars, Oekraïens). De heerlijke arrangementen zijn gevarieerd en transparent. Dit alles resulteert in een (h)eerlijke pot traditionele muziek zonder poespas: deze cd vol authentieke muziek is een ware verademing.

publieksprijs: 20,35

GIGI with MATERIAL - Mesgana Ethiopia

GIGI with MATERIAL - Mesgana Ethiopia

Ok, deze cd is al een jaar uit, maar ze komt pas nu onder onze aandacht. Ze werd live opgenomen op 25 juli 2009 op het Festival Glatt & Verkehrt in het Oostenrijkse Kerms. 'Mesgana Ethiopia' is de zoveelste samenwerking tussen de wonderbaarlijke Ethiopische zangeres Ejigayehu “Gigi” Shibabaw en de al even wonderbaarlijke Amerikaanse producer/bassist Bill Laswell, tevens het halve trouwboekje van Gigi, die in het cd-nieuws van vorige maand ook al aan bod kwam met het project Method Of Defiance. En als reuzekers op de taart is er de muzikale backing door de indrukwekkende New Yorkse band Material, die Laswell in 1979 oprichtte. Op de songlist staat één Ethiopische traditional, waarop Alemayehu Fanta meezingt en mesinko (een Ethiopische viool) bespeelt; alle andere songs zijn origineel werk van Gigi. 'Mesgana Ethiopia' is een uiterst geslaagde hybride van traditionele Afrikaanse stijlen, reggae, dub, jazz, funk en trance. De zijden stem van Gigi, de sterke songs, haar diep respect voor haar roots, haar présence en de geweldige begeleidingsband Material maken van 'Mesgana Ethiopia' een schitterend album. Bij deze willen we ook nog eens Gigi's masterpiece so far, 'Zion Roots', dat ze opnam met de groep Abyssinia Infinite, onder uw aandacht brengen. Deze klassieker is nog steeds verkrijgbaar (13,25€) en kunnen we u zéér warm aanbevelen.

publieksprijs: 19,05

INVISIBLE SYSTEM - Street Clan

INVISIBLE SYSTEM - Street Clan

Twee jaar geleden werden we bijzonder aangenaam verrast door 'PUNT - made in Ethiopia', het debuut van Invisible System, een project van Dan Harper (zie ook: Dub Colossus) én onderdeel van de bijzonder boeiende en fascinerende Ethiopische dub/dance/electronica. Die cd was ook het verhaal van jarenlange ontmoetingen tussen Ethiopische, Malinese en Europese muzikanten en het resultaat klonk als een schoolvoorbeeld van interculturele samenwerking. Nu is er de opvolger 'Street Clan'. Dan Harper was ooit ontwikkelingshelper in Ethiopië en geraakte er in de ban van de schatkamer die de Ethiopische muziek is. Terug thuis ging hij aan de slag met de veldopnames die hij er gemaakt had en drenkte ze in een donkere triphop- en dubsaus. 'Street Clan' klinkt nog donkerder, bezwerender, intenser en vooral nog verrassender dan 'PUNT'. Alle originele opnames zijn improvisaties en werden in één keer opgenomen. Daarna werden ze aangevuld met gitaar, bas, synths, percussie en zang en door Dan Harper versneden en gemixt. Er werden ook nog bijdragen aan toegevoegd van de geweldige gitarist Skip McDonald, Adrian Utley (Portishead), Stuart Fisher, leden van Ozric Tentacles en de briljante Jamaicaanse zanger Dennis Wint en zijn al even getalenteerde vrouwelijke college uit Ethiopië, Zewditu Tadesse. De opnames voor dit album komen niet enkel uit Ethiopië maar ook uit Mali. De sterkste nummers komen er vooral aan het einde van het album waarin de klemtoon verschoven wordt naar een heuse clash tussen de Afrikaanse vocalen en de Westerse gitaren en conventionele dub reggae. Na DRC Music en Buraka Som Sistema is 'Street Clan' van Invisible System het derde uitstekende cultureel experiment in een maand tijd. 12 points from the Belgian jury.

publieksprijs: 14,05

BADUME'S BAND & SELAMNESH ZEMENE - Ale Gena - Ethiopia

BADUME'S BAND & SELAMNESH ZEMENE - Ale Gena - Ethiopia

We blijven nog even in Ethiopië. Badume's Band is een Bretoense folkgroep die in de ban van de Ethiopische groove raakte. Gedurende twee jaar maakten ze een internationale toernee met 2 grootmeesters van die groove, Mahmoud Ahmed en Alémayéhu Eshèté. Op 'Ale Gena - Ethiopia' laten ze de wereld kennismaken met de geweldige Azmari zangeres Selamnesh Zemene en nog 4 al even schitterende backingvocalisten. Selamnesh Zemene heeft een bijzonder stemgeluid: expressief, trillend, improviserend, fascinerend. De muziek die ze hier ten gehore brengen is gebaseerd op of zijn adaptaties van standards uit de “golden 70's” van de Ethiopische jazz en van oude Ethiopische muziek; daarnaast zijn er ook modernere invloeden van de hedendaagse Azmari-muziek. Het resultaat is een dot van een plaat en een ware ontdekking. De cd bevat ook nog een video (enkel op computer te bekijken).

publieksprijs: 15,35

ANTHONY JOSEPH & THE SPASM BAND - Rubber Orchestras

ANTHONY JOSEPH & THE SPASM BAND - Rubber Orchestras

Gil Scott-Heron is al een tijdje niet meer, maar hij heeft een waardige opvolger. Anthony Joseph is de naam, een Londenaar uit Trinidad. Anthony is niet voor één gat te vangen: naast muzikant is hij in de eerste plaats dichter en schrijver. Hij doceert creative writing aan het Birkbeck College in London. Ook muzikaal is hij niet voor dat ene gat te vangen: calypso, afrobeat, funk en jazz gaan hier hand in hand. Anthony serveert dit alles in een stomende mix met zijn ritmische en kritische, geëngageerde poëzie waarbij de geest van de Black Power Movement van weleer nooit ver weg is. Vocaal wordt er voorgedragen, gezongen, gefluisterd, geschreeuwd, uitgespuwd: welke toon Anthony Joseph ook aanneemt, steeds klinkt hij bezwerend. De Afrikaanse invloeden zijn nadrukkelijk aanwezig, tot in de teksten toe. Zo is opener 'Griot' een lofdicht op “the sound of universal culture, of vocal music of Black Africa”. 'Rubber Orchestras' laat ons een performer én een band in grote doen horen. Dansen op poëzie? Dat het kan is bij deze bewezen. Op dat vlak is 'Rubber Orchestras' wellicht het beste dat de wereld is overkomen sinds 'The Revolution Will Not Be Televised' van Gil Scott-Heron (de magistrale slotsong 'Generations' lijkt wel het jonge broertje van de song 'The Revolution Will Not Be Televised').

publieksprijs: 18,35

 The Remixes

NATACHA ATLAS - Mounqaliba - Rising: The Remixes

De Belgisch/Brits/Egyptische diva Natacha Atlas is al vele jaren één van onze lievelingen: zelfs haar uitschuivers konden we al eens met de mantel der liefde bedekken. Na jaren van verzanding in mainstream-pop was er in 2008 de muzikale heropstanding met het album 'Ana Hina'; 2 jaar later kwam er de bevestiging met het album 'Mounqaliba', waarop ze als herboren klonk. Deze beide albums herbergden vooral traditionele Arabische en hoofdzakelijke akoestische muziek. Op haar nieuwe cd gooit ze het weer over een heel andere boeg: de Arabische composities krijgen een heuse dance- en ambient-remix. Hierbij is ze helemaal niet aan haar proefstuk toe: ze begon haar muzikale loopbaan als zangeres en buikdanseres bij Transglobal Underground en in de jaren 90 produceerde ze haar baanbrekende en verbluffende crossover-gouden drieluik: 'Gedida' (haar beste en meest toegankelijke plaat van die 3), 'Halim' (haar meest authentieke plaat) en 'Diaspora' (met nadrukkelijk aanwezige dubfactor). Op dit drieluik baadt traditie in dance, dub en electronica en gaan die op haast perfecte wijze hand in hand. Later ging ze nog eens electronic met Marc Eagleton op het lichtelijk fantastische 'Foretold In The Language Of Dreams'. Voor dit nieuwe album werd beroep gedaan op remixers van de nieuwe generatie zoals Cheb i Sabbah, Nickodemus, Syriana, Bombay Dub Orchestra.... De muziek van Natacha Atlas wordt hier nieuwe wegen aangeboden, maar wij hier zitten met gemengde gevoelens en ervaren deze cd als een “moeilijk geval”. Er is best wel interessant materiaal aanwezig, maar naar onze zin is er ook wat te veel dat weer eens moet bedekt worden met... diezelfde mantel der liefde van eerder in deze bespreking. Verder zal het wellicht niemand verwonderen dat 1 track opgedragen is 'For Tahrir Square' en willen we ook nog de opvallende versie vermelden van 'Riverman' van Nick Drake. 'Mounqaliba - Rising: The Remixes' levert ons enkele bijzonder boeiende muzikale momenten maar is vooral een half gemiste kans.

publieksprijs: 20,40

 Common Ground

KIRAN AHLUWALIA - Aam Zameen: Common Ground

Vier jaar geleden maakten we kennis met de zeer fijne cd 'Wanderlust' van de Indiaas-Canadese zangeres Kiran Ahluwalia, voorheen onbekend voor ons, hoewel dit reeds haar vierde cd was. Zij vertolkte Perzische en Punjabi ghazals. Voor haar nieuwe cd ging ze in zee met grote namen uit de Sahelblues: Terakaft, Tinariwen, Juldeh Camara en producer Justin Adams die samen met Ahluwalia's echtgenoot /gitarist/co-arrangeur/producer aan de knoppen zat. Voor Ahluwalia zijn er blijkbaar geen muzikale grenzen en deze plaat opent met een onwaarschijnlijk eigenzinnige cover van Musst Musst, dat we kennen van de klassieke versie van Nusrat Fateh Ali Khan en van de beroemde remix van Massive Attack, die qawwali voor even aan de top van de internationale hitparade bracht. Meer nog, het enthousiasme over deze cover moet bij de muzikanten blijkbaar zo groot zijn geweest dat de plaat ook nog eens wordt afgesloten met een uitgebreide versie, die zonodig nog eigenzinniger en bij momenten onherkenbaarder klinkt: de adaptatie is zo eigen dat het bijna een nieuw lied wordt, mede door die zo typerende woestijnblues-begeleiding; het lijkt op de geboorte van een nieuw genre: afro-indo. Kiran Ahluwalia heeft een soepel en karakteristiek stemgeluid. Naast de Afrikaanse muzikanten heeft ook harmoniumspeler Kiran Thakrar een zeer belangrijke inbreng in het geluid op deze plaat. Het enthousiasme en de warmte druipen van deze cd en maken ze tot een ware lust voor het oor.
publieksprijs: 17,15

OWINY SIGOMA BAND - Owiny Sigoma Band

OWINY SIGOMA BAND - Owiny Sigoma Band

Keniaanse muziek bereikt zelden onze oren. Ze kreeg ook nooit die aandacht die ruimschoots toegedeeld wordt aan bv. Nigeriaanse, Ethiopische en Malinese muziek. In 2009 trok een handvol Londense muzikanten naar Nairobi om daar samen te werken met 2 lokale muzikanten, Joseph Nyamungu en Charles Owoko. Het eerste tastbare resultaat waren 4 studiotracks die hun weg vonden tot bij Gilles Peterson en toen ging de bal aan het rollen. Peterson gaf de band een contract en die trok opnieuw voor een week naar Nairobi om nog meer opnames te maken met Joseph, Charles en nog enkele andere muzikanten. Deze cd is daarvan het resultaat en dat mag best gehoord worden. Prominent aanwezig zijn de Afrikaanse percussie en het unieke geluid van de nyatiti, een 8-snarige Keniaanse lier. Deze cd is een erg mooie collectie hypnotische Afro grooves en vertoont qua opzet soms gelijkenissen met DRC Music. Owiny Sigoma Band tekent hier voor een boeiende culture clash tussen Luo en London. Gilles Peterson en Damon Albarn waren al fans, wij zijn dat nu ook.

publieksprijs: 16,45

THE GURDJIEFF FOLK INSTRUMENTS ENSEMBLE - Music of Georges I. Gurdjieff

THE GURDJIEFF FOLK INSTRUMENTS ENSEMBLE - Music of Georges I. Gurdjieff

Een hele mond vol, die groepsnaam. Deze cd is een bijzondere verzameling van volksmuziek uit Armenië en het Midden-Oosten. De composities zijn van de hand van Georges Gurdjieff, beter bekend als mystiek filosoof en als auteur van 'Meetings with Remarkable Men (verfilmd door Peter Brook). Gurdjieff werd geboren in Armenië maar reisde veel door het Midden-Oosten. Hij raakte er gefascineerd door de traditionele muziek die hij op zijn weg hoorde. Deze cd is voor die muziek wat Muzsikás deed op hun Bartók-album: composites als recreaties van wat hij hoorde en verzamelde. De arrangementen zijn van de hand van dirigent Levon Eskenian. Het traditionele instrumentarium van GFIE bestaat uit duduks, oud, tar, kamancheh, kanun, blul en tombak. 'Music of Georges I. Gurdjieff' is een opmerkelijke cd en een indringende luisterervaring.

publieksprijs: 21,05

“GILLES PETERSON presents HAVANA CULTURA the SEARCH continues” (compilatie)

“GILLES PETERSON presents HAVANA CULTURA the SEARCH continues” (compilatie)

In 2009 verkende BBC-radio-producer en dj Gilles Peterson de muziekscene in Havana. Het resultaat van die verkenning was de dubbel-cd 'Havana Cultura: New Cuba Sound', een modern eerbetoon aan de Cubaanse klassiekers. Deze nieuwe compilatie is een vervolg daarop: nu wordt er gefocust op de hedendaagse, stedelijke vibes. We horen een melting pot van r&b, jazz, soul, traditionele Cubaanse ritmes, rumba, polyfonie, reggaeton en hiphop. Cd 1 bevat opnames uit Petersons eigen studio, cd 2 is een compilatie van nieuwe songs. Deze compilatie is een uitstekende en zorgvuldig samengestelde staalkaart van wat er nu muzikaal leeft in Cuba.
publieksprijs: 20,80 (2 cd)

 DELHI TO SEVILLA” (compilatie)

“CLICK HERE: DELHI TO SEVILLA” (compilatie)

Nog meer DJ-research. DJ Click heeft een rijk verleden en reputatie als remixer en producer: tot zijn cliënteel behoren o.m. Zuco 103, Issa Bagayogo, Rachid Taha, Burhan Öçal, Mahala Raï Banda, Warsaw Village Band. Op cd 1 van'Delhi To Sevilla' neemt deze Franse DJ ons mee langs de historische route die de zigeuners en dus ook hun muziek aflegden vanuit India tot helemaal in het zuiden van Spanje. Dit muzikaal verslag wordt wel aangelengd met een flinke portie electronica. Cd 2 bestaat hoofdzakelijk uit (re)mixes. Dit geografisch overzicht in electro-verpakking kan ons echter maar matig boeien.
publieksprijs: 15,35 (2 cd)

MARIACHI EL BRONX - Mariachi El Bronx II

MARIACHI EL BRONX - Mariachi El Bronx II

Mariachi El Bronx is een nevenproject/effect van The Bronx, een Amerikaanse hardcore punk band! 2 jaar geleden bewezen ze al met 'Mariachi El Bronx' uit het goede hout gesneden te zijn en het nodige Mexicaanse vuur in zich te hebben om een schitterend mariachi-album te maken. Nu doen ze dat nog eens fijntjes over. Aan dit alter ego is nergens te horen dat we hier met die andere groep te maken hebben: een mooi staaltje van een dubbele persoonlijkheid. Dat 2 leden van The Bronx van Mexicaanse afkomst zijn kan deze uitstap wellicht voor een deel verklaren. Dit album is een pakkend relaas vol emoties, melodrama, gebroken harten en meer van dat fraais. Deze metamorfose van een hardcore punk band tot mariachi-combo levert heerlijke en soms hilarische muzikale momenten op. Fantastische feestplaat!
publieksprijs: 16,80

GANSAN - Èlegie Berbère

GANSAN - Èlegie Berbère

Gnawa en het bijhorende trance-aspect: velen raakten reeds in de ban, onder hen ook niet de minsten uit de rock: Damon Albarn, Talking Heads en The Rolling Stones zijn enkele van de bekendste adepten. Gansan is een Belgisch/Marokkaanse project met als drijvende kracht alt- en sopraansaxofonist Ludovic Jeanmart, die gefascineerd werd door de ribab, een traditioneel éénsnarig instrument, dat hier bespeeld wordt door Bouhssine Foulane. De ribab wordt bespeeld als een viool -met strijkstok- maar wordt in de hand genomen als een gitaar. Samen met nog 4 andere muzikanten (bas, drums, gitaar, percussie) brengen ze een mengvorm van (free)jazz en berbermuziek (die ritmisch en melodisch nogal wat raakpunten vertonen), met in het gitaarwerk soms reminiscenties aan Tinariwen. Dit opzet lijkt ons interessant; er wordt meer dan voortreffelijk gemusiceerd maar toch klinkt deze plaat niet steeds even boeiend en geïnspireerd. Verdienstelijk zonder meer.
publieksprijs: 20,55

MDUNGU - Gambian Space Program

MDUNGU - Gambian Space Program

Twee jaar geleden dook uit het niets de groep Mdungu op. De groep heeft Nederland als uitvalsbasis en is samengesteld uit Nederlandse, Spaanse, Gambiaanse en Luxemburgse muzikanten. Hun debuutalbum 'Afro What?' bevatte een bonte verzameling Afrikaanse genres waarin niet echt een lijn zat. Toch was het duidelijk dat er potentieel in de band zat. Dit tweede album is een stap voorwaarts waarbij Mdungu meer naar een eigen sound evolueert waarin o.m. afrobeat, West-Afrikaanse grooves, mbalax en gnawa verweven worden. De blazersarrangementen, de prima percussie en het lichtvoetige en bijwijlen psychedelische gitaarwerk bepalen grotendeels het groepsgeluid. Zanger Ebou Gaye Mada, de enige Afrikaanse component bij Mdungu, vertolkt op deze cd een veel prominentere rol dan op de debuut-cd. 'Gambian Space Program' zal zeker geen aardverschuiving voortbrengen maar is wel een puik en aangenaam werkstuk.
publieksprijs: 17,15

ONNO KRIJN & NGO HONG QUANG - Song Hành

ONNO KRIJN & NGO HONG QUANG - Song Hành

Ook deze cd komt deels uit Nederland maar vertelt een heel ander verhaal dan Mdungu. De cd werd opgenomen in de Amsterdamse Noon Records studio. Onno Krijn is een Nederlandse pianist, componist en producer. Ngo Hong Quang is een Vietnamese zanger en multi-instrumentalist die in zijn land erg geprezen wordt voor zijn vocale kwalteiten. Samen met nog enkele andere muzikanten van diverse origine vertolken en bewerken ze hier traditionele Vietnamese folksongs uit verschillende genres, waarvan de xám en de cheo (satirische opera) de belangrijkste zijn (beide genres komen uit het noorden van het land). De discreet aanwezige poparrangementen doen geen afbreuk aan de traditionele klank en betekenen zelfs een meerwaarde. 'Song Hành' is Vietnamees voor samenwerken en dat wordt hier dan ook voortreffelijk gedaan.
publieksprijs: 20,35YOM & THE WONDER RABBIS - With Love (The Fabulous Adventures Of)

YOM & THE WONDER RABBIS - With Love (The Fabulous Adventures Of)

Klezmer français?? Si si!! Guillaume Humery, alias Yom of ook Yomgui, is een Franse klezmer-klarinettist en 'With Love' is zijn vierde cd. Klezmer en Oost-Europese (Roemenië, Bulgarije, Turkije) klanken worden hier vermengd met moderne invloeden als sombere new wave-ritmes, triphop en ambient. Op papier lijkt dit interessant maar het resultaat van dit alles is niet meer dan een wat zoutloze, zij het voortreffelijke gespeelde plaat.
publieksprijs: 20,40THE KLEZMATICS - Live At Town Hall

THE KLEZMATICS - Live At Town Hall

En dan nu klezmer van een gans andere orde. De legendarische en vernieuwende Klezmatics bestaan 25 jaar en dat moet uiteraard gevierd worden. Dat doen ze in stijl met een dubbele live-cd (voor de prijs van 1). De concertopname dateert wel reeds van 2006 (toen georganiseerd t.g.v. hun 20ste verjaardag). Deze New Yorkse band ontstond uit muzikanten uit zeer diverse scenes: latin, celtic, jazz en balkan. Wat hen bond was hun joodse cultuur, hun sterk sociaal engagement en hun punkattitude. Doorheen de jaren redefinieerden The Klezmatics het begrip klezmer. Ze zijn ook gekend omwille van hun vele cross-culturele samenwerkingen met o.m. Ferus Mustafov, Chava Alberstein, Arlo Guthrie, Sarah Lee Guthrie, Master Musicians of Jajouka. Twee muzikanten uit dit sextet kunnen vandaag tot de zeer grote kleppers in de wereldmuziek gerekend worden: Frank London en Matt Darriau (deze uitspraak doet geen afbreuk aan de kwaliteiten van de overige muzikanten). Op dit concert werden ze ook bijgestaan door een hele waslijst gastmuzikanten en -vocalisten, waarbij David Krakauer (ex-Klezmatics), Susan McKeown en Susan Watts de bekendste namen zijn. Zoals we dat gewoon zijn van The Klezmatics bruist het hier als een champagne grand cru en druipen het spelplezier en het feestgedruis er zo van af. Niet alles is dynamiet: zo is er ook de nodige ruimte voor melancholie en klaagzang. Op cd 2 nemen ze wat gas terug, met o.a. enkele covers van Woody Guthrie-songs, wat niet zo vreemd is: in 2006 maakten ze de cd 'Wonder Wheel' waarop ze teksten van Guthrie op klezmermuziek zetten en nog datzelfde jaar kwamen ze op de proppen met 'Woody Guthrie's Happy Joyous Hannukah', ook al volgestouwd met Guthrie-teksten, in samenwerking met Guthrie's dochter Sarah Lee. Verder vermelden we ook nog 2 verrassende gospelsongs in een klezmerkleedje, met o.m. een briljante zangpartij van Joshua Nelson. 'Live At Town Hall' van The Klezmatics is met voorsprong dé klezmer-cd van het jaar.
publieksprijs: 20,35 (2 cd)

LA PEGATINA - Xapomelön

LA PEGATINA - Xapomelön

Barcelona, het bruisende en kloppende hart van de mestizo-scene waarvan Manu Chao zowat de erevoorzitter moet zijn, stuurt een nieuwe lading anarchisten uit. La Pegatina laat hier een onstuimige en enthousiaste crossover van flamenco, ska, Catalaanse rumba en latin met een punkaanpak horen. De songs zijn zeer kort (in totaal staan er hier 21 op) en liggen uitstekend in het gehoor. Niet wereldschokkend en vernieuwend, maar een uitermate vrolijk en luchtig niemendalletje met een overdosis joie de vivre. We kunnen ons wel voorstellen dat dit live vonken geeft.
publieksprijs: 18,75

REGGAE

LEE SCRATCH PERRY - Nu Sound & Version

LEE SCRATCH PERRY - Nu Sound & Version

Deze cd is geen nieuw en “echt” album van Lee Perry, maar bevat remixes van 11 Perry-klassiekers door hedendaagse muzikale vernieuwers, in een productie van Adrian Sherwood. Dit project kadert in de viering van de dertigste verjaardag van Sherwood's On-U Sound Records. Sherwood en Perry werken al meer dan 20 jaar samen, o.a. met Dub Sybdicate. Zelden werd Perry's werk zo radicaal onder handen genomen als hier. De meeste van deze remixes/herbewerkingen/reïnterpretaties werden eerder al individueel uitgebracht, maar zijn nu voor de allereerste keer samen te horen. Remixes zijn vaak een synoniem voor marketing met weinig respect en voeling voor de auteur. Deze cd onderscheidt zich van vele andere remix-projecten door zijn zorg- en respectvolle aanpak. De gastenlijst is indrukwekkend: Dennis Bovell, Roots Manuva, Adrian Sherwood himself, Digital Mystikz, Congo Natty, Kode 9 en Suns Of Arqa to name but a few. Hoogtepunten zijn 'Spongy Rubber Dub' met heerlijke, zwoele vocalen, 'International Broadcaster' (afkomstig van het prima album 'The Mighty Upsetter') met Roots Manuva in de hoofdrol, het zeer speelse en hupse Jungle Youth (in een remix van Congo Natty), het bedwelmende 'Exercises', badend in diepe bassen en Aziatische percussie en met reminiscenties aan Nusrat Fateh Ali Khan en de heerlijk meeslepende afsluiter 'Devil Dead Out' (doet denken aan 'Redemption Song' van Bob Marley) in een uitstekende remix van Adrian Sherwood. 'Nu Sound & Version' is samen met ''The Gathering Of The Elders' van Groundation en 'Dubbing With Horns' van Tommy McCook één van dé drie reggae-compilaties van het jaar.
publieksprijs: 17,10

LEE 'SCRATCH' PERRY - The Return Of Pipecock Jackson

LEE 'SCRATCH' PERRY - The Return Of Pipecock Jackson

Nog meer Lee Perry. Deze cd werd oorspronkelijk uitgegeven in 1980 als één van de laatste albums die opgenomen werden in de legendarische Black Ark studio. Het was het sluitstuk van een reeks grootse reggae-albums zoals 'Super Ape', 'War In A Babylon', 'Police And Thieves' en 'The Return Of The Super Ape'.
publieksprijs: 15,10

DEEDER ZAMAN - Pride of the Underdog

DEEDER ZAMAN - Pride of the Underdog

Nauwelijks 14 was Deeder Zaman, toen hij in 1993 mee aan de wieg stond van Asian Dub Foundation, waar wij hier een hele grote boon voor hebben. In 2000 verliet Zaman ADF. Op 'Pride of the Underdog' serveert Zaman reggae met nog wat ADF-invloeden, vooral in de ritmes en de raps. De gastenlijst is indrukwekkend: om te beginnen is er niemand minder dan Adrian Sherwood (zie ook hoger bij Lee Perry) aan de knoppen. Verder zijn er o.m. Skip McDonald (alweer hij), The Crispy Horns Section van Zion Train en Dr Das van ADF. Zo indrukwekkend de gastenlijst is, zo ontgoochelend is het resultaat. We zeggen het niet graag luid, maar voor ons is 'Pride of the Underdog' een slap schijfje. Enkel de a capella-afsluiter 'Baby I Love You So' (het kan niet altijd militant zijn) kon ons voldoende overtuigen.
publieksprijs: 16,35

“NEXUS DUB” (compilatie)

“NEXUS DUB” (compilatie)

Dan is dit geheel andere koek. Deze dub-compilatie is een superbe collectie met zeldzame en ook nooit eerder uitgebrachte tracks (uit de schatkamers van het Tamoki Wambesi label) van o.m. King Tubby, Scientist, Professor, Ernest Hoo-Kim, Errol Thoimpson. De stevige fundamenten werden gelegd door o.m. Sly & Robbie, Roots Radics, Errol Holt, Earl Chinna Smith, Lloyd Parks.
publieksprijs: 13,95

ITAL NOIZ DUB SYSTEM - Everyday Jungle)

ITAL NOIZ DUB SYSTEM - Everyday Jungle

Nog meer dub, maar dan wel van nu. Ital dekt hier een dubbele lading: het verwijst naar het bekende Rastafari-begrip, maar ook naar de Italiaanse origine van de muzikanten. Dit is een nevenproject van twee leden van de Italiaanse reggaeband Radici Nel Cemento, die in eigen land al 20 jaar aan de top staat. Ital Noiz combineert uitstekende digitale dub met koperen blazers, bas en heavy dance beats. De prima productie is van Neil Perch (Zion Train). Dit is alweer een voorbeeld van sterke reggae-roots-dub uit Europa. De cd wordt verrassend afgesloten met een (eerder slappe) cover van 'Come As You Are' (Nirvana), zowat de enige smet op deze cd.
publieksprijs: 17,10

AWESOME TAPES FROM AFRICA


Awesome Tapes from Africa is een nieuw label, ontstaan rond de populaire gelijknamige blog en dj project. Ze plaatsen obscure schatten uit de Afrikaanse muziek in de schijnwerpers. Na 5 jaar gaan ze die muziek nu ook uitbrengen op lp, cd en mp3s. De artiesten ontvangen 50% van de winst. Meer info vind je hier.

NÂ HAWA DOUMBIA - La Grande Cantatrice Malienne Vol 3

NÂ HAWA DOUMBIA - La Grande Cantatrice Malienne Vol 3

Dit is de eerste release op Awesome Tapes from Africa. Het is een heruitgave van een lp die dateert uit 1982 en opgenomen werd in Abidjan, Ivoorkust. Reeds 30 jaar is Nâ Hawa Doumbia één van de meest gerespecteerde zangeressen in Mali; bovendien wordt ze erg gewaardeerd voor haar bijdragen aan de Wassoulou-muziek. De klank wordt beheerst door het dwingende en karakteristieke stemgeluid en de hypnotische en repetitieve didadi-ritmes. De muziek klinkt naakt en rauw maar tegelijkertijd ook zeer warm. De teksten behandelen feministische en sociale thema's. Op deze plaat horen we 4 lange stukken muziek die veel concentratie vergen, maar dat meer dan de moeite waard zijn.
publieksprijs: 17,10

NASCENTE-nieuwe titel

MUZSIKÁS featuring Márta Sebestyén - Fly Bird Fly The very best of

MUZSIKÁS featuring Márta Sebestyén - Fly Bird Fly The very best of

Deze cd herbergt de hoogtepunten uit 40 jaar folk-legende, aangevuld met 2 onuitgegeven tracks. De Hongaarse Muzsikás is één van de belangrijkste folkgroepen uit de tweede helft van de vorige eeuw.
publieksprijs: 10,15 (2 cd)

GOUD VAN OUD

IRENE PAPAS - Odes

IRENE PAPAS - Odes

De nu 85-jarige Griekse Irene (spreek uit: Irini) Papas is in de eerste plaats een beroemde actrice (een kleine greep uit haar rijk gevulde filmografie: Dead City/Attila/The Guns of Navarone/Electra/Zorba the Greek/Z/The Message); ze werd ontdekt door Elia Kazan. Occasioneel heeft ze ook gezongen. Haar eerste verschijning op muzikaal gebied is te horen op het album '666' van de Griekse rockband Aphrodite's Child (met Demis Roussos en Vangelis Papathanassiou) waarop ze één nummer('Infinity') zong. Dat nummer werd door de platenfirma zo obsceen bevonden dat het twee jaar duurde vooraleer de plaat werd uitgebracht! Toen het zover was maakte deze song furore in Griekenland maar viel die ook te prooi aan aanvallen vanwege religieuze en gouvernementele gezagsdragers omwille van het “obsceen en onfatsoenlijk karakter”. In 1979 maakte ze dan deze 'Odes' met Vangelis P. en 7 jaar later kwam er een nieuwe samenwerking tussen beide artiesten met het album 'Rhapsodies', een electronische adaptatie van 7 Byzantijnse liturgische gezangen. Haar vierde en (voorlopig?) laatste muzikale wapenfeit dateert van 2006, 'Irene Papas sings Mikis Theodorakis', een vrij traditioneel bouzouki-album. 'Odes' lijkt in menig opzicht een voorloper van de huidige trend in de wereldmuziek waarbij het bon ton is om traditionele muziek te mixen met electronica en mag ook daarom beschouwd worden als een zeer spraakmakend en innovatief project. Zes van de acht tracks op dit album zijn electronische adaptaties van traditionele Griekse composities (de 2 andere tracks zijn composities van Vangelis). Alle instrumenten worden bespeeld door Vangelis. De teksten werden bijeen geschreven door Papas zelf en door Arianna Stassinopoulos. De klank is rijk, indrukwekkend en majestueus. Irene Papas zingt op een imposant verkillende toon; ze is niet geschoold als zangeres, maar dat mag niet deren: ook op de 2 a capella-songs op deze plaat blijft ze overtuigend recht overeind. 'Odes' is een briljant en imposant werkstuk, zijn tijd ver vooruit en wellicht ongewild en zeer prematuur een heuse trendsetter.

Bouwjaar: 1979 (cd-release: 1988)

Hoogtepunten: 'Odes' is één langgerekt hoogtepunt dat overloopt van de kippevelmomenten. Maar nu jullie het ons toch mooi vragen geven we hier graag onze favorieten mee: 'Neranzoula (Le petit oranger)', 'Le Fleuve' en bovenal 'Menousis' dat in ware grandeur deze klassieker afsluit.

publieksprijs: 9,85

Naast deze cd is van Irene Papas geen enkele cd meer verkrijgbaar.


COLDPLAY & OXFAM: a never ending story

Op hun nieuwe wereldtoernee, die onlangs ook in Antwerpen neerstreek, breekt de Britse topband Coldplay een lans voor Oxfam, en dat niet voor het eerst: je kan hen bij manier van spreken Oxfam's huisband noemen. Heel specifiek roepen ze op om de Groei-campagne te steunen en concertbezoekers worden hierover ook persoonlijk aangesproken. Meer info vind je op deze site.

Een greep uit hun discografie:
A Rush of Blood To the Head (7€)
Live 2003 (cd-dvd) (7,50€): absolute aanrader, met op de dvd ook heel wat aandacht voor Oxfam.
Mylo Xyloto (16,85€)
Parachutes (7€)
Viva La Vida (6,75€)
X & Y (7€)

Thema In de Kijker

TIK
Elke drie maand zet Oxfam-Wereldwinkels een thema in de kijker. In alle wereldwinkels wordt dan extra aandacht besteed aan een bepaald land of continent en aan onze producenten die daar goed werk leveren.
Het thema voor de komende maanden is Zuid-Afrika.

Aan de hand van onze partners illustreren we hoe eerlijke handel in zijn werk gaat. De verhalen achter de producten inspireren. Daarom vertellen we ze graag. Lees alles over dit thema op de website van Oxfam Wereldwinkels

Bij dit thema zetten we nog eens volgende cd in de picture:

“Putumayo Presents SOUTH AFRICA”

“Putumayo Presents SOUTH AFRICA”

Op deze compilatie horen we een mix van traditionele en hedendaagse muziek. Er staan legendes op zoals Miriam Makeba, Soweto Gospel Choir, Soul Brothers en Johannes Kerkorrel. De Zuid-Afrikaanse “new wave” is vertegenwoordigd door o.m. Blk Sonshine, Zoro, Nlbs van der Spuy en Bholoja. En voor de lekkerbekken onder ons: zoals dikwijls tracteert Putumayo ons op een recept, deze keer van chef Amos Diamani, die ons hier vergast op een schotel waarop hij de culturele melting pot van Zuid-Afrika serveert.
Verwacht

“Putumayo Presents BRAZILIAN BEAT” (compilatie)
Derde titel in de nieuwe reeks ‘Beat’.
publieksprijs: 13,75
“WORLD ROUTES: ON THE ROAD” (compilatie)
‘World Routes’ is een wekelijks radioprogramma op BBC 3. N.a.v. de tiende verjaardag van dit programma werd deze compilatie samengesteld. Deze cd bevat exclusieve, wereldwijde opnames. Er wordt niet geteerd op bekende namen, want die zijn hier zeer zeldzaam (Toumani Diabaté, Alim Qasimov, Tito Paris, Khyam Allami). Verschijnt 16 januari.
publieksprijs: 14,80 (2 cd)

EN VERDER NOG:

-MARIZA – Mariza Box 2011 Deluxe
Deze box bevat 3 studio-albums: Fado em Mim, Fado Curvo, Transparente en 2 dvd’s: Concerto em Lisboa en het eerder onuitgegeven The Story of Fado, een BBC-documentaire uit 2007 van de hand van niemand minder dan Simon Broughton. In deze docu zien we Mariza o.a. aan het werk in kleine clubs in Lissabon. Enig minpunt aan deze docu is het ontbreken van ondertitels.
publieksprijs: 43,00 (5 cd)
-BUIKA – En Mi Piel
Concha Buika, zoals ze voluit heet, werd geboren op Mallorca en is dochter van politieke vluchtelingen uit de voormalige Spaanse kolonie Equatoriaal Guinea. Ze is wellicht de eerste (of toch één van de eerste) artieste van Afrikaanse afkomst die succes heeft in het flamenco-milieu. Tot op heden maakte ze 4 cd’s en ‘En Mi Piel’ is daarvan een compilatie. Verder staan hier ook nog enkele niet eerder uitgebrachte songs op die afkomstig zijn van de soundtrack van ‘La Piel Que Habito’, de nieuwste film van Pedro Aldomovar. Voor ons is Buika een nieuwe naam: toch gingen van haar blijkbaar al meer dan een half miljoen cd’s over de toonbank. Vorige maand was ze ook te horen op de superieure cd ‘Traveller’ van Anoushka Shankar. Met haar hese stem brengt ze een mix van flamenco met jazz, soul, rumba flamenco en r&b. Credits enough, goede stem, maar van deze muziek krijgen we het niet warm en ook niet koud.
publieksprijs: 18,75 (2 cd)