Muzieknieuws juni 2019

FEEST in ’t PARK

Feest in ’t Park is een gratis mondiaal festival dat al enkele decennia een traditie is in Brugge. Het wordt georganiseerd door Stad Brugge i.s.m. de Noord-Zuidraad. 30 jaar geleden was Feest in ’t Park een kleinschalig initiatief van de toenmalige Derde Wereldraad om de vele Brugse Noord-Zuidorganisaties een gezicht te geven in de stad. Na al die jaren is FiP uitgegroeid tot hét uithangbord van het Brugse Noord-Zuidbeleid en voor de vele duizenden bezoekers een vaste waarde om de zomer in te zetten. Het stadsbestuur wil via FiP een forum bieden aan iedereen die zich inzet voor mensenrechten, gezondheidszorg, onderwijs, duurzame landbouw, eerlijke handel en waardig werk in het Zuiden. Naast de muziek valt er nog heel wat te beleven. Ga dus zeker eens langs op de Bazaar waar je geest en lichaam kan voederen met info over de vele projecten, de heerlijke wereldkeuken en de fairtradebar. Ook zijn er nog rondtrekkende acts, een wellnessdorp, een wereldkinderdorp, capoeira optreden, Bollywood workshop, een zeefcafé, een taalcarrousel, kookdemo’s en een muzikale workshop met interactief concert.
Afspraak op zaterdag 29 juni in het Brugse Minnewaterpark vanaf 14u.

Nog niet overtuigd om te komen? Dan leggen we nu nog twee grote muzikale troefkaarten op tafel, in de gedaante van twee zeer bijzondere acts die hun beste beentjes zullen voorzetten op het podium.


AMPARANOIA

Tien jaar na het uiteenvallen kwam deze cultgroep rond de geweldige zangeres Amparo Sánchez vorig jaar terug op de proppen met een herinterpretatie van hun twintig jaar eerder verschenen debuutalbum ‘El Poder de Machin’. Als extra pigment werd voor elke song een al dan niet bevriende collega uit het vak aangetrokken waarbij de meest in het oog en vooral in de oren springende namen Manu Chao, Marinah, La Pegatina, Calexico, Gaby Moreno en Sargento Garcia waren. Na tien jaar eigenzinnig solowerk keerde pionier Sánchez dus terug naar de mestizowieg. Sánchez en haar troepen hebben heel wat troeven op tafel te leggen. Om te beginnen zijn we nog steeds ten zeerste gecharmeerd door het hartverwarmende, diepe, rauwe, krachtige, genereuze, wellustige, uitnodigende en wat gruizige stemgeluid van la Sánchez (haar grote inspiratiebronnen zijn Billie Holiday, Chavela Vargas, Nina Simone) en al evenzeer door haar engagement voor een betere wereld. Maar het geeft vooral een overheerlijk gevoel om deze exuberante bende terug te horen ook al lijkt het wel dat die nooit weggeweest is. Mestizo blijft een warm bad, heel zeker met een stem als die van Sánchez. Voor wie zich bij de term mestizo niets kan voorstellen: beeld je een stamppot in met ontiegelijk veel ingrediënten gaande van flamenco, salsa, son, bolero, ranchero, tropicália, samba, cumbia, rumba en ska tot meer urbane elementen als dub, sampling en rap. Welcome back Amparanoia.


47SOUL

Dit Palestijns / Jordaans / Libanees/ Syrische kwartet zag in 2013 het licht in Jordanië en opereert vandaag vanuit Londen. Voor hun stijl bedachten ze de naam shamstep, een zeer energieke en opgewekte breedbeeld mix van elektronica, hiphop, dabke -traditionele dansmuziek uit het Midden-Oosten (zie ook Omar Souleyman)- en een scheut reggae en funk. De robuuste en microtonale Arabische melodieën worden veelal reciterend gezongen in Arabisch en Engels, soms smachtend, soms razend. Het instrumentarium bestaat uit analoge synthesizers, drummachines, gitaren, mijwiz (een Arabische dubbelfluit) en Arabische percussie. Naar verluidt hebben ze een indrukwekkende live reputatie: dat belooft dus. Zoals bij veel muziek uit Palestina en omstreken is er ook bij 47SOUL een duidelijk link naar verzet. De titel van hun debuutalbum ‘Balfron Promise’ reflecteert over problemen in de UK en het Midden-Oosten. De titel refereert naar de omstreden en schandelijke Balfour Declaration uit 1917 en ook naar de Balfron Towers in Tower Hamlets, een Londens stadsdeel waar de groep voorheen woonde en waar veel uitzettingen voor renovatie plaatsvonden. Naast furie en razernij is er ook ruimte voor vertrouwen en geloof in de toekomst en voor goed humeur en satire in de teksten, of wat dacht u van “getting a haircut before the riot starts”? Wie dacht dat dansen en politiek niet kunnen samengaan is er bij deze wel aan voor de moeite.

Naast de klanken van Amparanoia en 47SOUL word je op het podium ook nog vergast op die van Cafe con Leche (van funky reggae tot pompende balkan, van snedige ska tot intiem chanson) en Team DAMP (DJ duo + MC uit Bruhhe met een hart voor reggae, dancehall en alles wat naar de Caraïben ruikt).