Muzieknieuws

Muzieknieuws april 2019

TARTIT – Amankor (The Exile)

Met een vrouwelijke frontlinie is Tartit (“verbond”) -samen met o.m. Les Filles De Illighadad- een van de zeer weinige genderstoorzenders en tegengewichten in het mannenbastion van de Tuaregmuziek alsook van de desert blues waar je doorgaans een collectie vergrootglazen van doen hebt om een vrouw te ontwaren. Door de ogen van vrouwen biedt deze band een uniek perspectief op het leven van de Tuaregs. Ze bezingen de ontberingen van het dagelijkse leven en, ondanks het gebrek aan water, onderwijs en gezondheidszorg, hun grote liefde voor de Sahara. Tegelijk vragen ze aan de wereld ook om terug zorg te dragen voor die Sahara. Nostalgie is een centraal thema op ‘Amankor’: ooit was de Sahara een vredige regio, nu is die verdeeld door oorlog. Ondanks de diepe spijt om het vele verlies wil Tartit een baken van hoop blijven voor een betere toekomst voor de Tuaregs.

Muzieknieuws februari 2019

CONCERTTIP: KEL ASSOUF

zaterdag 2 maart 20u – Cactus@Biekorf Brugge
Moeten er nog Touareggitaren zijn? In het geval van Kel Assouf (‘zij die zich wentelen in nostalgie’) zeggen wij volmondig: JAA! Deze groep ontstond dertien jaar geleden in Brussel rond spilfiguur Anana Harouna (ex-Tinariwen), een vluchteling uit Niger. De identiteit van dit powertrio is gebouwd rond twee centrale ideeën: de verspreiding van de Touaregcultuur en de strijd tegen discriminatie, oorlog, onrecht, vervuiling en meer van dat fraais en hun muziek is al even pittig als hun onderwerpen. Met verbazing en verbijstering kijkt Harouna naar wat zich nu allemaal op de wereldbol afspeelt en dat wil hij ook vertolken in zijn teksten.

Muzieknieuws januari 2019

RADIO COLUMBUS

VOCAL SAMPLING

zaterdag 26 januari 20 u – Stadsschouwburg Brugge
inkom 24 21 15 12 euro

Deze a capellagroep uit Cuba is in Zuid-Amerika beroemder dan The Flying Pickets ooit waren in Europa. Als je op uitnodiging van Quincy Jones zelf op het podium mag staan naast o.a. Phil Collins of Toots Thielemans, dan wil dat wat zeggen over de reputatie die Vocal Sampling geniet in de hogere muzikale kringen. Het begon als een grap tijdens hun vrije uren aan de Havana Arts University. Als stemexperiment probeerden de zangers verschillende instrumenten na te bootsen. Gaandeweg leken hun stembanden zich uitstekend te kunnen smeren met imitaties van percussie, strijkers of koperblazers. Naast Cubaanse traditionals schuwt Vocal Sampling zeker het internationale repertoire niet, met covers van o.a. Frank Sinatra, Bob Dylan, The Eagles, Sting of Rubén Blades…. Geen trucs, niets in de handen of de mouwen, maar puur talent, beheersing en stemtraining, dat is het geheim van dit sextet.

Muzieknieuws november 2018

RADIO COLUMBUS

STROGRASS / OLD SALT

woensdag 14 november 20u – Stadsschouwburg Brugge
inkom 15 12 9 7 euro

Met Strograss en Old Salt staan twee beloftevolle jonge vertegenwoordigers van de nieuwe generatie transatlantische rootsmuziek samen op het podium.

Muzieknieuws oktober 2018

RADIO COLUMBUS

JJ THAMES & SOUL SHOT / BLUEBIRD

vrijdag 12 oktober 20u – Stadsschouwburg Brugge
inkom 18 - 15 - 12 - 9 euro

Muzieknieuws september 2018

RADIO COLUMBUS

Cultuurcentrum Brugge en Oxfam wereldwinkel Brugge zijn begin vorig jaar een samenwerking aangegaan omwille van de aansluiting die er is tussen beide organisaties en waarbij we elkaar promotioneel ondersteunen. Voor CC Brugge is dat het Radio Columbus-luik van hun programmering waarin een denkbeeldige reis om de wereld wordt gemaakt en dat hoofdzakelijk d.m.v. muziek (maar ook film, dans, theater….).

PARNO GRASZT – ‘Dancing’ / TZIGANI

zaterdag 22 september 20u – Stadsschouwburg Brugge
inkom 15 euro

Radio Columbus start dit nieuwe seizoen met een concert van de Hongaarse groep Parno Graszt. Alle leden zijn afkomstig uit het dorpje Paszab en bovendien zijn ze allen familie van elkaar of toch nauw verwant. Hun naam verwijst naar hun zigeunerbloed. Letterlijk vertaald uit het Roma betekent de groepsnaam ‘wit paard’, voor de groepsleden het symbool van zuiverheid en vrijheid. De groep zingt zowel in het Roma als in het Engels. Vooral de authenticiteit en de charmante oprechtheid van de muzikanten geven elk optreden een zeer uitbundige sfeer, alsof je op een volksfeest in het oosten van Hongarije bent beland. Parno Graszt werkt momenteel aan een nieuw album waarvan ze enkele songs in première zullen voorstellen tijdens dit exclusieve concert.

Tzigani opent dit concert met virtuoze zigeunermuziek uit de Balkan, Hongarije en Rusland. De Bulgaarse gastzangeres en violiste Emilia Kirova laat haar veelzijdigheid uitbundig gelden in passionele zigeunerliederen en neemt je mee naar een universum van extreme emoties. Orkestleider Pal Szomora leidt met zijn verbluffende viooltechniek het instrumentale samenspel in betoverende banen.
Gratis afterparty in de foyer.

Muzieknieuws augustus 2018

muzieknieuws 06/18

Beste muziekliefhebbers,
onze delicatessenzaak nam jaarlijks verlof en dus zijn er geen snoepjes van de maand. Wel is er puik nieuw werk van Cristina Branco, Invisible System, Don Kipper, Anandi Bhattacharya, AmorromA, Sokratis Sinopoulos en twee uitstekende Rough Guide compilaties van Ravi Shankar en Zakir Hussain.

Over dit alles en over nog wat meer komen jullie bijna alles te weten op www.oxfambrugge.be/site/node/866.

Zoals steeds wensen we jullie ook nu veel leesplezier en hopelijk daarna nog meer luistervreugde.

Muzieknieuws juli 2018

muzieknieuws 06/18

Beste muziekliefhebbers,
het muzikale maandmenu staat vol lekkernijen. De verplichte leerstof wordt aangevuld met nieuw werk van Rim Banna, Samba Touré en Kyle Carey. De nieuwe keuzevakken heten Fatoumata Diawara, Ammar 808 en Eugenia Georgieva en dan is er ook nog het verzameld werk van grote dame Mísia.

We vestigen ook nog de aandacht op festival Dranouter alwaar Oxfam jullie kelen gaat smeren en op het Eeklose stadsfestival Helden in het Park.

Zoals steeds wensen we jullie ook nu veel leesplezier en hopelijk daarna nog meer luistervreugde.

Muzieknieuws juni 2018

muzieknieuws 06/18

Beste muziekliefhebbers,
na drie maanden lappenmand is er eindelijk weer volwaardig muzieknieuws. We vieren dat meteen met twee voltreffers van twee meeslepende en adembenemende duo’s, A Hawk And A Hacksaw en Catrin Finch & Seckou Keita.
Voorts is er nog voortreffelijk nieuw werk van Nordic Raga, Tal National, Sidi Touré, Djénéba & Fousco, Amsterdam Klezmer Band & Söndörgö, BCUC, Ebo Taylor, Mélissa Laveaux, Vibronics alsook de heruitgave van het meesterlijke debuut van Cheikh Lô uit 1995.

Tenslotte vragen we ook nog jullie aandacht voor Feest in’t Park in Brugge op 30 juni.

Pagina's