CD-nieuws maart 2010

http://www.hiergaatdelinknaartoe.be

Baloji – Kinshasa Succursale

Rapper Baloji (ex-Starflam) ging 3 jaar geleden voor het eerst na 25 jaar terug naar zijn vaderland en naar zijn moeder. Dat resulteerde toen al in de cd Hotel Impala en nu gooit hij zich voluit op zijn Congolese roots. Baloji brengt hier een ode aan de Afrikaanse muziek maar ook aan 50 jaar Congolese onafhankelijkheid. Hij verbleef enige tijd in Congo en werkte er samen met o.m. Konono N°1, La Chorale de la Grâce, Zaïko Langa-Langa. Het resultaat is een bruisende, rauwe cd die doorheen vele stijlen walst, van rumba, mutuashi en soukous tot ska roots, Nigeriaanse funk, salsa, bossanova en reggae.
publieksprijs: 17,65
http://www.hiergaatdelinknaartoe.be

Ana Moura – Leva-Me Aos Fados

Vierde cd van fado-zangeres Ana Moura, die vorig jaar nog een fel gesmaakt concert gaf in Brugge. Dat concert was niet uitverkocht, in tegenstelling tot haar passage in de New Yorkse Carnegie Hall. Grote fans van haar zijn The Rolling Stones, die haar aan het werk zagen in een fadohuis in Linhares en haar meteen uitnodigden om daags nadien samen een duet te brengen op een Rolling Stones-concert in Lissabon. Een bijzondere en bepalende rol op deze cd is weggelegd voor gitarist Jorge Fernando, die ook meer dan de helft van de composities schreef en voor de productie tekende. Ana Moura beschikt over een loepzuivere en een tegelijkertijd krachtige maar ook fragiele stem.Nog een pluspunt zijn de Franse en Engelse tekstvertalingen in het hoesboekje. Maar zoals bij vele fado-zangeressen blijkt ook hier weer dat een concert meer overtuigt dan een cd. publieksprijs: 20,90http://www.hiergaatdelinknaartoe.be

Ana Moura – Coliseu (CD/DVD)

Tegelijkertijd met een nieuw studio-album is er ook een live-cd en misschien kan deze de stelling onderschrijven dat fado-zangeressen live meer beklijven dan op cd. En jawel hoor, quod erat demonstrandum is het ook. Ze brengt hier een prachtige selectie uit haar eerste drie studio-albums. Ana Moura zingt hier bijzonder gedreven en gepassioneerd. De concert-dvd bevat nog 5 extra tracks. Het concert werd opgenomen in het Coliseu dos Recreios in Lissabon, een zaal die dateert uit 1890. publieksprijs: 20,90 (cd/dvd)

http://www.hiergaatdelinknaartoe.be

Asere – Junio Groove

Uitstekende cd van wellicht de beste Cubaanse band anno nu (ook na het vertrek van Adan Pedroso), de jonge wolven van Asere. Deze cd, opgenomen in de Real World studios, loodst ons doorheen de vele Cubaanse muziekstijlen met tegelijkertijd een ruime blik over de grenzen. Asere draagt hun nieuwe cd op aan hun buren uit de barrios marginales van Havana, waar ze zelf opgroeiden. publieksprijs: 18,50
REGGAE

http://www.hiergaatdelinknaartoe.be

MAX ROMEO – A Little Time For Jah

publieksprijs: 19,70


ROUGH GUIDE: nieuwe titels

http://www.hiergaatdelinknaartoe.be

The rough guide to Arabic Lounge

Met een bonus-cd van Akim El Sikameya. publieksprijs: 14,30
http://www.hiergaatdelinknaartoe.be

The rough guide to World Music for Children

publieksprijs: 14,30 Met bonus-cd.

KOOPJE VAN DE MAAND

http://www.hiergaatdelinknaartoe.be

Kayah & Goran Bregovic – Kayah & Bregovic

publieksprijs: 10,05


VERWACHT

YOUSSOU N’DOUR – Dakar-Kingston
MULATU ASTATKE/HELIOCENT – Inspiration Information 3
SUSANA BACA – Seis Poemas
GHALIA BENALI – Sings Om Kalthoum
THE CONGOS – Back In The Black Ark
DOBET GNAHORE – Djekpa La You
MI LOCO TANGO – Il Cinema: Il Paradiso!
“BEGINNER’S GUIDE TO FADO” (compilatie)


EN VERDER NOG:

THE CHIEFTAINS featuring RY COODER – San Patricio

publieksprijs: 20,90 (cd)/22,20 (cd/dvd)

RAJAE – Hand of Fatima

Rajae is een Marokkaans/Algerijnse zangeres, dichteres, componiste en producer. Ze werd klassiek geschoold in Nederland en ze zingt uitstekend. Haar teksten lopen over van de goede doelen; kortom, heelwat troeven die helaas niet kunnen verhullen dat deze cd eigenlijk een miskleun is, een verzameling ééndimensionale popdeuntjes.
publieksprijs: 20,40