Eerlijke handel op school

Ook jouw school kan het verschil maken; het verschil tussen een waardig bestaan versus bittere armoede voor producenten in het Zuiden. Dit kan je door bewust om te gaan met het aankoopbeleid op school. Maar ook door jouw leerlingen te informeren en sensibiliseren over eerlijke handel.

Eerlijke handel?

We staan niet stil bij wat er elke dag op ons bord ligt. En toch dragen vele ingrediënten een verhaal met zich mee. Sommige producten hebben de halve wereld afgereisd. Denk maar aan koffie, chocolade, bananen en zovele andere producten die boeren telen.

Jammer genoeg krijgen die boeren er lang niet altijd een correcte prijs voor. Sommige producten krijgen bovendien een lading pesticiden over zich of worden geoogst in mensonwaardige omstandigheden.

Gelukkig bestaan er alternatieven!

Eerlijke handel biedt producenten uit het Zuiden een menswaardig inkomen. Oxfam-Wereldwinkels steunt hiervoor op zes criteria:

1. Een rechtvaardige prijs
2. Een fairtradepremie: een beter leven voor duizenden gezinnen
3. Menswaardige arbeidsomstandigheden
4. Samenwerken op lange termijn
5. Zorg voor het milieu
6. De wereld in beweging voor fair trade

Op die manier kunnen boeren hun toekomst zelf in handen nemen.

Ga aan de slag:

klasbezoek

KLASBEZOEK AAN DE WERELDWINKEL

Voor groot en klein, voor jong en oud! We ontvangen jullie graag in onze Cash en Carry! Ons aanbod vindt u hier: AANBOD KLASBEZOEKEN


actie op school

ACTIE OP SCHOOL

Traditioneel vindt begin oktober de week van de Fair Trade plaats. In heel Vlaanderen kan je dan deelnemen aan tal van evenementen en acties. Eveneens het ideale moment om als school eerlijke handel in de kijker te plaatsen. In mei vieren we World Fair Trade Day, een dag waarop eerlijke handel wereldwijd in de spotlights gezet wordt. Organiseer samen met ons een spetterende actie in je klas of school en maak kans op een heuse fairtrade-award. Meer info: http://www.oxfamwereldwinkels.be/nl/scholenactieswereldwinkel op school

WERELDWINKEL OP SCHOOL

Heel wat scholen starten met de verkoop van eerlijke producten tijdens de pauzes of op feesten. De praktische afspraken over producten en leveringen maak je met info(at)oxfambrugge.be. Voor inhoudelijke ondersteuning, motiveren van je leerlingen of een wervend startmoment kan je terecht bij scholen(at)oww.be.
Meer info vind je hier.


fairtrade school

FAIR TRADE SCHOOL - STAD BRUGGE

De school moet voldoen aan 3 criteria:

- De school onderneemt ten minste één actie in kader van Fair Trade
- De school koopt regelmatig fairtrade- en lokale landbouwproducten aan voor leerlingen en leerkrachten
- De school communiceert hierover

Het aanvraagformulier om de titel Fair Trade School te bekomen, is terug te vinden op www.brugge.be/fairtrade. Vul het formulier in en bezorg het aan noordzuiddienst@brugge.be.


leraarkamer

EERLIJKE PRODUCTEN IN DE LERAARSKAMER

Scholen zijn dé plekken bij uitstek om voor Fairtrade te kiezen en zo een voorbeeldfunctie uit te oefenen naar leerlingen toe. Koop dus fairtradekoffie voor in de leraarskamer en geniet van eerlijk fruitsap voor op feesten, vergaderingen, ... . Meer weten? Hier vind je al 't één en 't ander maar wij komen ook graag naar jou toe! Geef ons een gil via info'at'oxfambrugge.belesmateriaal

LESMATERIAAL

Ook via Oxfam-Wereldwinkels kan je terecht voor een overzicht van de lesmethodieken en infomateriaal die we aanbieden. Sommigen zijn te huur, anderen zijn te koop of gratis te downloaden van het wereldwijde web. Een overzicht vind je hier.

TIP: ga aan de slag met ons FAIRmagazine. Methodiek? Download onderaan deze pagina.
infotheek

INFOTHEEK

In onze uitleendienst beschikken wij over een ruim aanbod lespakketten, video’s en educatief spelmateriaal over eerlijke handel en andere Noord-Zuidthema’s. Mits betaling van een waarborg kan je de materialen gratis ontlenen voor een periode van maximaal 3 weken. Onderaan (wordt aan gewerkt) vind je een overzicht van ons te raad te plegen materiaal.
Om in de gaten te houden: nieuw in onze infotheek!


En verder:

nascholing voor leerkrachten
organiseer een eerlijk ontbijt op school