Producten

In de Oxfam Wereldwinkels vind je het breedste assortiment aan fairtrade- en solidariteitsproducten van België.

Al 50 jaar is Oxfam Wereldwinkel dé referentie voor producten van eerlijke handel of Fair Trade. Dat is ons eerste en belangrijkste keurmerk. Maar ondertussen leggen we de lat nóg hoger met twee bijkomende criteria: onze producten moeten zo ecologisch en zo lokaal mogelijk zijn.
Kortom, Oxfam producten zijn “FEL”. Of gewoon goed voor de mens én het milieu!


Fair Trade

Oxfam garandeert een duurzaam partnerschap en eerlijke prijs aan de kleine producenten. Met een waardig inkomen kunnen ze investeren in betere leef- en werkomstandigheden.
Er bestaan verschillende Fair Trade-labels, maar het label op Oxfamproducten is nog steeds de beste garantie.


Ecologisch

We schakelen zoveel mogelijk naar biovoeding, duurzame verpakking, korte keten…
Bij ons vind je choco zonder palmolie, duurzame dopper-flessen, ecologische verzorgings- en wasproducten, enz.


Lokaal

We bieden producten van lokale ondernemers aan, zoals kruiden van De Kruiderie, melk van Fairibel, appelsap uit Limburg.
We ondersteunen ook kleine lokale ondernemers in hun strijd om te overleven, zoals Palestijnse olijfboeren, Italiaanse anti-maffia landbouwcoöperaties.
Zelfs onze producten uit het Zuiden noemen we ‘korte keten’, omdat Oxfam rechtstreeks koopt bij de producent, zonder tussenschakels en met maximale transparantie. Onze winkels in Sint-Andries en Knokke-Heist zijn afhaalpunt voor ‘Lekker van hier’ met verse voeding uit de Brugse regio. Zie www.lekkervanhier.be

Noot: in de Oxfam Wereldwinkels verkopen we geen tweedehandsproducten. Die vind je wel in de Oxfam Tweedehandswinkel (Smedenstraat 33, Brugge).


Voeding

Wat in 1971 begon met koffie uit Tanzania en rietsuiker uit Cuba, is vandaag een breed aanbod van meer dan 200 Fairtrade producten. Ontdek het grote gamma voedingsproducten in één van onze winkels of via de knop webshop.  Je vindt er ook meer info over de producenten.

Enkele top-producten in de kijker:


KOFFIE

Oxfam-koffie in bonen (beans) of gemalen (ground): pittig, kruidig, fruitig, intens, mild.
Single origin of blend.
Verpakt in 250 gr. of 1 kg.
Ook koffiepads en oploskoffie beschikbaar.

Single origin betekent dat de koffiebonen uit eenzelfde regio of van één plantage afkomstig zijn. Je weet dus waar je koffie vandaan komt en krijgt een karakteristieke smaak. De smaak of kwaliteit kan wel variëren naargelang de oogst.
Blend betekent dat bonen van verschillende streken of landen vermengd worden. De smaak of kwaliteit blijft redelijk gelijk.

Op de verpakking is de sterkte van de koffie en de brandgraad duidelijk vermeld. Vele verpakkingen zijn zonder aluminium en met recycleerbare plastiek wikkel en dito papier.

Koffieservice voor je kantoor, school of kantine?
Wij kunnen het perfecte koffietoestel met de perfecte koffie leveren.

Info@oxfambrugge.be

CHOCOLADE

We verkopen een gevarieerd gamma chocolade!

Bite to Fight chocolade: Oxfam lanceerde een samenwerkingsproject met de cacaocoöperatie CPR-Canaan in Ivoorkust en betaalt een fors hogere prijs boven de fairtradeprijs. De chocolade wordt in België gemaakt.

Hiermee wil Oxfam de Belgische chocoladesector stimuleren om dezelfde inspanningen te leveren en ervoor te zorgen dat tegen 2030 alle Belgische chocolade duurzaam is en een leefbaar inkomen garandeert voor de cacaoboeren. Het leefbaar inkomen dekt de basisbehoeften van een gezin en biedt een kleine buffer.
Info: Oxfamfairtrade.be/bite-to-fight  

Tony’s Chocolonely chocolade: heeft als missie om een einde te maken aan moderne slavernij en illegale kinderarbeid in de chocolade-industrie. Wordt in België gemaakt.

Ethiquable chocolade: is een Franse coöperatie in de sociale economie die Fair Trade voeding verkoopt, o.a. chocolade.

Sjokla: de Brugse stadschocolade, gemaakt van fairtrade cacao en lokaal geproduceerd door de Gilde van de Brugse Chocolatiers.

Uiteraard verkopen we ook de eigen Fair Trade chocolade (o.a. palmolievrije zeevruchten, hartjes, pralines, truffels, repen, …)


WIJN

We verkopen wijnen uit Chili, Argentinië en Zuid-Afrika. Je vindt naast de klassieke witte en rode wijnen ook rosé en schuimwijn.

Regelmatig krijgen onze wijnen een (heel) positieve beoordeling van sommeliers qua prijs/kwaliteit.

In de handige wijnkiezer vind je alle info over de soorten wijnen, prijs, producent en bijhorende gerechten.


WERELDKEUKEN

Ontdek de wereld met ons breed gamma aan deegwaren, granen, specerijen, exotische vruchten… uit o.a. Palestina, Thailand,
Sri Lanka, Italië, Peru, België. Je vindt bij ons ook vegetarische producten, zoals de bananenbloesem en jackfruit uit Thailand. In de winkel of op de verpakking vind je info over recepten.

Meer recepten en inspiratie: oxfamfairtrade en fairtradeoriginal.


Artisanaat

In onze winkels vind je een steeds wisselend aanbod ambachtelijke producten, gemaakt op een traditionele, duurzame manier.
Kom zeker eens langs als je op zoek bent naar een geschenk!
In de eindejaarsperiode zorgen we trouwens voor een uitgebreider aanbod.

Enkele voorbeelden:

– Keukentextiel in bio katoen (India)

– Producten uit vilt (Nieuw-Zeeland en Nepal),vooral door plattelandsvrouwen vervaardigd. De ruwe wol is afkomstig uit Nieuw-Zeeland en wordt verder verwerkt in Nepal. Handenarbeid zonder gebruik van kleurstoffen met zware metalen (AZO-vrij).

– Voorwerpen gemaakt uit Capiz (Filipijnen).Capiz is een platte, oesterachtige schelp die verwerkt wordt tot verschillende decoratieve voorwerpen zoals sierdoosjes en theelichthouders.

– Tassen en portefeuilles in ecoleder (India).CRC, een grote producent van fairtrade lederwaren in India, zocht samen met fairtrade partners in het Noorden naar manieren om ecologisch verantwoord leer te maken. Momenteel levert CRC leer met de hoogst haalbare norm in milieuvriendelijke productie.

– Plant-based tassen en portemonnees (India):Oxfam-partner MKS maakt deze eigentijdse producten van leder op basis van kokosvezels, bacteriële cellulose en natuurlijke hars en olie. Een puur plantaardig product dus, geverfd met natuurlijke kleurstoffen uit bloemen, schors of plantenknollen. Vandaag steunt MKS al 24 producentengroepen, die vooral bestaan uit kansarme mensen en personen met een handicap. De organisatie brengt hun artisanale producten op de markt en geeft advies en financiële steun bij investeringen.

– Keramiek (Vietnam, India…)

– Terracotta tajines (Indonesië).

– Juwelen van 925 Sterling zilver tot gerecycleerd messing (Peru, Mexico, Chili…)


Huishoud- en verzorgingsproducten

SEEPJE

Bedrijf in Nederland. We verkopen hun wasmiddel, wasnoten en handzeep.

Alle Seepje producten bestaan voor minstens 99% uit natuurlijke ingrediënten. Seepje werkt met de schillen van de Sapindus mukorossi vrucht uit Nepal en Indië.

Wanneer deze superschillen water zien, maken ze een natuurlijke vorm van zeep aan, die je was schoon én zacht maakt. De schillen worden in het wild geoogst, met positieve impact op het milieu en alle betrokkenen. De Nepalese boeren krijgen een eerlijk loon voor hun schillen, wat bijdraagt aan hun economische ontwikkeling. Bovendien worden de schillen ingepakt door werknemers met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Zij hebben op de Nepalese arbeidsmarkt weinig tot geen vooruitzichten.

Seepje = Fair trade, Ecologisch, Vegan (zonder dierlijke vetten), Sociaal.

www.seepje.be


MARCEL’S GREEN SOAP

Bedrijf in Nederland. We verkopen hun handzeep, shampoo, deodorant en douchegel.
Allemaal met unieke, natuurlijke geuren.

Bepaalde producten bestaan ook in vaste vorm (bv. hun shampoo en deodorant) of in navulverpakking.

Marcel’s Green Soap = Ecologisch (plantaardig, gerecycleerd plastic verpakking), Vegan;


ECOVER

In de C&C (Wereldwinkel Sint-Andries) verkopen we verschillende Ecover-producten: handzeep, afwasmiddel, wasmiddel (universeel en wol), wasverzachter, ontvlekker, allesreiniger, vaatwastabletten, vaatwasspoelmiddel, WC reiniger, vloerzeep, schuurmiddel, badkamerreiniger, kalkreiniger en ruitenreiniger.

Drie producten ook met navulmogelijkheid: afwasmiddel, universeel wasmiddel en allesreiniger.

Bepaalde producten ook in grotere verpakking: waspoeder, vloerzeep, allesreiniger, afwas en universeel wasmiddel.

In beperkt assortiment te koop in Gistel en Knokke-Heist.


NATUURLIJKE FAIRTRADE ZEEPJES

We verkopen o.a. Kanika zeep (Thailand), Adama zeep (Gent) en Natyr zeep (Palestina).


THE GOOD ROLL

The Good Roll is ontstaan vanuit een dubbele frustratie: er zijn wereldwijd 2,3 miljard mensen die geen toegang hebben tot veilige en propere toiletten, dit is één derde (!) van de wereldbevolking. Daarnaast worden er dagelijks 270.000 bomen gekapt voor de productie van toiletpapier.

Er groeide een uniek Nederlands win-win concept, nl. een 100% boomvriendelijke toiletrol, gemaakt van gerecycleerd papier, waarmee ze zoveel mogelijk mensen toegang willen geven tot veilige en schone toiletten. Met 50% van hun nettowinst bouwen ze toiletten in diverse landen in Afrika.

Nu ook papieren zakdoekjes en keukenpapier beschikbaar.


Wenskaarten en geschenken

In onze wereldwinkels hebben we een ruim aanbod van originele post- en wenskaarten voor elke gelegenheid. Het aanbod wordt voortdurend vernieuwd.

Uiteraard heb je een ruime keuze aan geschenken in ons artisanaat (ambachtelijke producten) én voeding (bv. kwaliteitswijnen, biergeschenkset).

Je kan in onze winkels zelf een geschenkpakket of geschenkmand samenstellen, die we mooi inpakken.
Bij gelegenheid (bv. eindejaar) bieden we thema-geschenkmanden aan.

Daarnaast kun je onze cadeaubon(nen) kopen, aan de prijs van 5 €, 15 € of 25 €. De bonnen zijn lang geldig en inwisselbaar in élke Oxfam Wereldwinkel.

Zoek je eerder een symbolisch geschenk? Dan vind je in onze winkel ‘Oxfam Pakt Uit’. Dit is een collectie unieke en originele geschenken in de vorm van wenskaarten. Op de kaart staat een foto van het gekozen cadeau, bv. een kip (8 €) of waterleiding (15 €). Dit is uiteindelijk een financiële steun aan één van de vele projecten van Oxfam, gelinkt aan het gekozen thema.


Solidariteits- en recyclageproducten

In onze wereldwinkel kun je terecht voor een beperkt assortiment aan solidariteitsproducten (o.a. kalenders, wenskaarten, kaarsen, agenda’s) waarmee we organisaties zoals 11.11.11, Amnesty International e.a. steunen.

Door de verkoop van o.a. cursus- en printpapier, omslagen, producten met FSC-gelabeld hout, gerecycleerde grondstoffen… willen we daarnaast een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving.


Depot service

Organiseer je een feest of bijeenkomst, waarbij je Oxfam dranken wil serveren? Dan bieden wij de mogelijkheid om alles in depot te bestellen en achteraf te betalen wat je verbruikte. Bovendien kun je onder bepaalde voorwaarden gratis gebruik maken van wijnglazen, koffietassen, koffiemachines en thermossen!
Neem gerust contact op voor meer info: 050 33 11 68 of info@oxfambrugge.be